Kokosvet is geen vergif (geen enkel vet trouwens)

Ik schreef er al eerder een blog over, toen vorig jaar in de media de krantenkop ‘Kokosvet is puur vergif' verscheen.

Maar ik kruip weer in mijn pen met het lezen van onderstaande antwoord van een kookboekenschrijfster op de vraag van een lezeres ‘of kokosolie gevaarlijk is’.

Hierop werd volgende antwoord gegeven:

“Een voedingsmiddel dat toxisch bestaat niet (want anders zou het verboden zijn). Maar het gevaar schuilt in de frequentie waarmee je het gebruikt. Eet je elke dag kokosolie, dan krijg je te veel verzadigde vetzuren naar binnen. Een beetje is echter geen probleem. Ik gebruik kokosolie in bakrecepten en om op hoge temperatuur te wokken. Olijfolie blijft de basis, ga je alle olijfolie door kokosolie vervangen, dan ben je niet goed bezig. Wie moet opletten met verzadigde vetten omwille van een hoge cholesterol kan kokosolie vervangen door arachide.”

Hier wil ik even het volgende over rechtzetten:

  • het “gevaar” schuilt in de frequentie… je bent niet goed bezig als je elke dag kokosolie eet… is dat echt waar? Dat zou je eens moeten gaan uitleggen aan de mensen die op de eilanden in de Stille Zuidzee wonen en die uitsluitend kokosolie eten, elke dag opnieuw, omdat er gewoonweg niets anders is. Zij hebben nog nooit gehoord van olijfolie en roomboter ligt er ook niet in hun frigo. Trouwens, hart-en vaatziekten komen er amper voor, op voorwaarde dat ze zich houden aan hun traditioneel voedingspatroon.

  • opletten met verzadigde vetten bij een hoge cholesterol…. wist je dat 90% van de cholesterol door het lichaam zelf wordt aangemaakt? (bron: Dr Remco Kuipers) Of jij nu veel of weinig (vezadigd) vet eet, je lichaam maakt die hoeveelheid cholesterol aan die nodig is voor je lichaam op dat moment. De impact van voeding op cholesterol is zeer gering.

  • vervangen door arachide… je kan (geraffineerde) arachide-olie gebruiken om te wokken, maar wist je dat ghee nog meer geschikt is om te wokken? Ook rijstzemelolie kan hoge temperaturen aan.

Anno 2020 worden vetten nog steeds als boosdoeners gezien, en zeker als het gaat over verzadigde vetten. Alle vetten bestaan uit een mix van onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Hoe meer verzadigde vetzuren een vet bevat, hoe sneller het hard wordt bij dalende temperatuur. Ook olijfolie bevat verzadigde vetzuren, dit merk je als je olijfolie in de frigo zou zetten. Het is een feit dat kokosvet in hoofdzaak verzadigd vet bevat en daarom klasseren sommige auteurs, zelfs professoren, kokosvet als ‘puur vergif’.

Wat moet je nu met al die tegengestelde informatie, want evenzeer kan je artikels vinden waar kokosvet de hemel in wordt geprezen? Het maakt het voor jou als consument er echt niet gemakkelijker op. Het feit dat we overspoeld worden met informatie, zowel juist als foutief, heeft mee aan de grondslag gelegen dat ik EetWijzers heb opgericht in 2017.

Hoe zit het nu met kokosvet? Hier volgt de EetWijzers visie:

– Ja, kokosolie bevat in hoofdzaak verzadigd vet, dit is geen nieuws. Maar het is juist door dit soort vet dat kokosolie geschikt is om op hogere temperaturen te bakken, te braden en te wokken. Bovendien zijn verzadigde vetten belangrijk voor de ontwikkeling, groei én onderhoud van lichaamsstructuren; de helft van het vet in moedermelk bestaat nota bene uit verzadigd vet. Verzadigd vet is essentieel voor het voortbestaan van de mens.
– Als je stelt dat kokosolie niet gegeten mag worden omwille van de verzadigde vetten, dan moet je ook andere vetten die veel verzadigde vetzuren bevatten zoals echte boter en alle dierlijke vetten schrappen. Dit is echter niet nodig, het is wetenschappelijk aangetoond dat er totaal geen verband is tussen verzadigde vetten, cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten (Rosch, 2008 en de Souza et al., 2015) maar dat in landen met een hoge suikerconsumptie wel veel meer hart- en vaatziekten voorkomen dan in landen met een lage suikerconsumptie (Lustig, 2012).

Dus het wordt hoog tijd om onze relatie met vetten te veranderen want vetten zoals ze van nature voorkomen (en in normale porties gegeten!) hebben we nodig:

  • ze geven langdurige energie en verzadiging zodat je minder snel terug honger hebt,

  • ze stimuleren je lichaam om over te schakelen naar 'vetverbranding',

  • ze zijn nodig voor de opname van vetoplosbare vitamines,

  • ze zijn nodig in alle celstructuren en voor de aanmaak van vrijwel alle hormonen,

  • ze zijn essentieel voor goede hersenfuncties en een goedwerkend immuunsysteem,

  • last but not least, ze zorgen voor smaak op je bord.


Is kokosolie dan essentieel in je voedingspatroon?

Uiteraard niet, als je in België woont dan zijn stranden met palmbomen een verre droom. Kokosvet is dus geen product van hier, het is een ingevoerd en tropisch product (en vandaar energetisch gezien nogal ‘yin’). Jouw grootouders hebben allicht nooit kokosvet gegeten, het is dus absoluut geen must in je voedingspatroon, maar kan wel een aanvulling zijn. En voor veganisten is het een alternatief voor roomboter.

Voeding die puur en onbewerkt is, is nooit ‘slecht’ op zichzelf. Een voedingspatroon kan dat wel zijn.

Wil je weten waar het schort in jouw huidig voedingspatroon? Wil je beter eten maar weet je niet waar te beginnen?

Je kan nog tot 9 augustus inschrijven voor het EetWijzers Zomertraject.

en wat vetten betreft: in het EetWijzers Zomertraject besteed ik meer dan een vol uur aan dit topic zodat jij eindelijk weet hoe de vork nu in de steel zit en welk vet je voor welke toepassing kan gebruiken.



Vorige
Vorige

Ben jij gevoelig voor histamine?

Volgende
Volgende

Winkelen zonder mondmasker