Gerechten uit grootmoeders keuken

Onlangs kreeg ik op een FB post veel meer reactie dan normaal. Het was een post waarin ik de volgende vraag stelde: wat is het eerste gerecht waar je aan denkt als je terugdenkt aan de keuken van je grootouders?

Ik vond de antwoorden te mooi om te laten verdwijnen in de vluchtigheid van social media en vandaar dat ik hieronder even alle antwoorden oplijst.

  • Aspergesoep

  • Groentesoep met lettertjes

  • Sluimererwtjes uit de tuin van Pépé

  • Boterham met spekvet en bruine suiker

  • Spek en eikes

  • Peekesstoemp met worst en gortepap. Bij de grootmoeder van mijn man moesten we met de kermis steevast frikadellenbollekes met kriekskes gaan eten, geen ontkomen aan! Bij mijn ouders daarentegen (die zijn ook al in de 80) zijn er wel wat lekkere herinneringen: met elke feestmaaltijd moesten we smoutebollenpatatjes hebben, pommes dauphines dus, bolletjes gemaakt met twee lepels en gebakken in de fritpot. Sowieso dagelijks verse soep en een maaltijd met verse groenten, blik kwam raar of zelden op tafel.

  • Mijn oma langs moederskant kon geweldig genieten van eten bereiden. Elke stap was voor haar een FEEST. Van het wassen van de groenten tot proeven met haar ogen dicht. Ze hechtte veel waarde aan de kwaliteit van het voedsel. Vis moest van daar komen...kaas van ergens anders. Hesp weer van ergens anders. Ze maakte ook altijd verse soep...waar dan het hele huis naar rook en rog met botersaus en kappertjes. Verse appelmoes en aardappelpuree en zelf gerolde kroketjes. Samen erwtjes doppen en dan met een uitje en jonge worteltjes. En ook erwtensoep. Als het feest was Normandische tong filets of tomaat met grijze garnalen. En zelf gedraaide mayonaise. Pannenkoeken met donker bruine suiker . En witlof met hesp en kaassaus.....Mmmmmmmmmmmmmmmmm

  • Mijn grootouders leefden heel sober. Aten dagelijks uit hun groentetuin. Ik heb uren doorgebracht met krieken plukken, bessen trekken en sperziebonen breken. Snijbonen snijden met het molentje was een echt feest !! En daarna alles steriliseren. Sla recht uit den hof met een lepel azijn, een lepel olie en een fijn gesnipperd sjalotje, ne gekookte patat en 1 stuk vlees voor ons drieën. Krieken met frikadellenkoek , rijst met kip en currysaus , en de dag erna de overschot van de rijst overgoten met een lepeltje kandijsiroop als dessert, ik kan nog uren doorgaan. Wat een tijd. Moemoe werd 100 , vava “amper” 93.

  • 'Choucroute garni' met zelfgemaakte verse aardappelpuree, tomaat garnaal met sla en zelf gesneden verse frietjes, vol au vent, en de beste unieke soepen ter wereld met groenten uit de eigen moestuin, maar ook pour over koffie zoals ik 'm nog altijd zet en gebakken appeltjes bij het ontbijt.

  • Moekes spaghetti, bechamelsaus met tomatenpuree en champignons. En ook wel frikadellen met krieken. Moeke moest er altijd heel veel extra maken want we kwamen ze altijd stelen voor ze ze bakte.

  • Stoofvlees

  • Rosbief

  • Rosbief, kroketjes en pekes en erwtjes , groentesoep met karwij en rijstpap.. aan den anderen kant: andijvie of prei in witte saus

  • Wortelpuree met sappige kotelet waarvan de jus rijkelijk over de puree werd gegoten

  • Biefstuk friet en vavake deed de frietjes...3 soorten...dunnekes voor de bomma...gewone voor mij en dikke voor hem....altijd !

  • ‘Blauwe’ hanenbatsen (= kippenbillen) met zelfgemaakte kroketten, potje met gist aan de kelderdeur voor het brood mee te bakken

  • Kip lang gebraden in een creusetpot met een scheutje koffie, zelfgemaakte frietjes, sla, tomaten en tuinkers uit de serre met zelfgemaakt mayonaise in een weckpot

  • Boterhammekes met zure frut ! (PS: omdat ik het niet kende, heb ik het even opgezocht, frut is een streekproduct, typisch voor de Antwerpse Kempen, deze slager maakt het nog zelf volgens recept zoals hij het van zijn vader heeft geleerd)

  • Pompoenpap met gebakken spek

  • Rode kool

  • Rode kool met worst

  • Frikadellen met krieken

  • Konijn met pruimen

  • Kippenboutjes en currysaus van mijn moeke... Warmte en liefde

  • Biefstuk in veel boter gebakken met erwtjes en worteltjes en patatten.

  • Vol-au-vent. Gebakken spek. Konijn.

  • Paling in het groen, geen enkele chef-kok maakt het zo lekker

  • Rijstpap met chocomousse

  • Rijstpap met kindjessuiker

  • Rijstpap met saffraan

  • Pruimenvlaai

  • Ik herinner mij vooral de vele fruitvlaaien die tegelijkertijd werden gebakken, een lange tafel vol! Mmmmhhhhh!

  • Louisevlaai. Een soort broodpudding met alles wat lekker is als kind: chocola, pudding, speculoos, peperkoek. Super zoet, maar echt een legende. Mijn grootmoeder leerde het van haar tante Louise.

  • Petit Beurre taart

  • Smoutebollen op 2 november en appelbeignets

  • Elk najaar een keer appelbeignets, tot onze buik vol was

En dan komt nu natuurlijk het volgende idee: als we eens al deze recepten zouden bundelen… tradities mogen immers niet verloren gaan! Wie doet er mee?

Je mag het recept van het gerecht dat hierboven vernoemd wordt hieronder in de comments posten, op email kan uiteraard ook (christine@eetwijzers.be).

Vorige
Vorige

De Cholesterolmythe

Volgende
Volgende

Is een sjaal het enigste kledingstuk dat je nog past van 5 jaar geleden?