Dit houdt je verzadigd tot aan de lunch?

Ik volg heel bewust op FaceBook geen pagina's van andere voedingscoaches of diëtisten. Het zou me afleiden en ik zou er tijd en focus mee verliezen.

In mijn mailbox komen wel nieuwsbrieven van enkele Nederlandse voedingscoaches, en ik heb al vaak gedacht om me uit te schrijven, simpelweg omdat ik te weinig tijd heb om het allemaal te lezen. Maar toch vind ik het interessant om eens een nieuwsbrief van een andere voedingscoach te lezen, al is het vaak met gefronste wenkbrauwen.

En weet je waarom?

Het herinnert me er telkens aan hoe fundamenteel anders mijn visie is als voedingscoach. Want als ik onderstaande lees, nota bene verstuurd in november wanneer de eerste vrieskou zich al heeft laten voelen, dan kan het verschil niet groter zijn. 

Ik citeer letterlijk: 

Ben je druk 's ochtends? Dan is dit het perfecte ontbijtje voor je. Het staat binnen no-time op tafel en houdt je verzadigd tot aan de lunch. Dit recept is perfect voor op een haastige ochtend. Binnen 5 minuten kun je van dit heerlijke ontbijt genieten.

Dit ontbijtje bevat veel eiwitten en een goede portie langzame koolhydraten en goede vetten. Dat zorgt ervoor dat jij tot de lunch een vol gevoel hebt.

Wil jij graag afvallen? Dan is dit recept bedoeld voor jou 

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 200 gram volle kwark

  • 50 gram blauwe bessen (vers of uit de diepvries)

  • 15 gram ongezouten noten naar keuze

  • 10 gram havermout

  • Optioneel: 1 tl chiazaad, hennepzaad of lijnzaad

Bereidingswijze

  • Schep de kwark in een kom of glas.

  • Roer de havermout en de helft van de blauwe bessen erdoor. Gebruik je blauwe bessen uit de diepvries? Ontdooi deze dan eerst.

  • Optioneel: roer het chiazaad, hennepzaad of lijnzaad door de kwark.

  • Hak de noten grof.

  • Garneer met de gehakte noten en de rest van de bosbessen.


Hier valt heel wat over te zeggen:

1/ Jouw grootouders aten dit niet 's ochtends. 

2/ Langzame koolhydraten? Uit rauwe havermout kan jouw lichaam amper iets halen. Granen moeten gekookt worden opdat het zetmeel toegankelijk is voor je lichaamsenzymen. 

3/ Bereidingswijze? Een warme maaltijd kan je bereiden, maar het mengen van kwark, bessen en noten is voor mij niet 'bereiden'. 

4/ Verzadigd tot aan de lunch? Dit is iets heel persoonlijk en kan absoluut niet veralgemeend worden. Een maaltijd waarbij de ene persoon verzadigd is tot de lunch, kan bij de andere persoon niet toereikend zijn. 

4/ Afvallen? Zo'n ontbijt is als een emmer water op je spijsverteringsvuur gieten. En net dat vuurtje moet goed brandend gehouden worden als je wil afvallen.

Als je echt efficiënt wil gewicht verliezen dan zijn 2 zaken essentieel: 
- meer aan het kookvuur staan (en dat kan ook snel)
- weten welke verteringsvoorkeur jouw lichaam heeft (zo heeft niet iedereen evenveel eiwitten nodig en is niet iedereen in de wieg gelegd om als vegetariër te leven)

Wil je praktische tips hoe je gezonder kan koken zonder uren in de keuken te staan? 
Wil je frisse inspiratie om stapsgewijze je voedingspatroon te verbeteren (zonder dieet)?
Wil je in het bos van al de huidige voedingsadviezen de bomen weer terug zien?
En wil je het fijne weten over jouw verteringsvoorkeur zodat je je eigen voedingscoach wordt?

Dan ga je antwoorden vinden tijdens de EetWijzers dagworkshop die ik organiseer op zondag 29 december

Op zich niet zo'n evidente datum allicht, zo tussen Kerst en Nieuw, maar als je nood hebt om te ontsnappen aan de feestdrukte en zin hebt in een dagje me-time op een fijne locatie, dan kan je hier meer info lezen met daarin een link om je stoel te reserveren. (hieronder een filmpje met een impressie van de vorige EetWijzers dagworkshop einde oktober)

Past die datum toch niet in je agenda, maar wil je wel meer weten over de EetWijzers visie met recepten voor de herfst en winter? Je kan tot einde van deze maand het EetWijzers kookboek bestellen. 

Vorige
Vorige

Zo actueel zijn de voedingsregels uit 'ons kookboekje'

Volgende
Volgende

Dit aten zij 's morgens