[Recept] Tiramisu
Tiramisu is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Dit typisch winters dessert is ook hier bij ons erg geliefd en zie je vaak staan op de dessertkaart van veel restaurants.
Zelf hou ik van tiramisu. Ik hou van de romige textuur en de smaakcombinatie van koffie en amaretto waarvan de koekjeslaag is doordrongen. Maar eerlijk is eerlijk: het is een nogal machtig dessert. En als je gasten aan tafel hebt die veganistisch eten dan is onderstaande recept de moeite waard. Niet alleen voor veganisten maar voor alle tafelgenoten want deze variant is meteen heel wat minder zwaar.
In plaats van zoete vingerkoekjes te gebruiken maak ik in een handomdraai de koekjeslaag zelf volgens onderstaand recept. Wat textuur betreft ligt dit zo tussen cake en koek in.
Ingrediënten voor de koekjeslaag:
300g bloem - je kan witte bloem mengen met volkoren bloem indien gewenst
150g ahornsiroop
100g havermelk
40g koolzaadolie
2kl bakpoeder
snuf zout
Alles goed mengen tot een homogeen mengsel. Op een ovenplaat met bakpapier uitgieten en 30min bakken op 175°C.
TIP 1: beleg de kom die je gaat gebruiken voor de tiramisu met bakpapier en gebruik dit om het deeg af te bakken, zo heeft de koekjeslaag al meteen de juiste vorm. De kom die ik gebruikte voor bovenstaande hoeveelheid was een ovalen ovenschaal van 30x20cm. Dus afhankelijk van de grootte van de schaal die jij gebruikt moet je de hoeveelheden eventueel wat omrekenen.
Ingrediënten voor de crème laag:
1 kg tofu
200g havermelk
150g ahornsiroop
2 el witte tahin
2 el citroensap
snuf zout
De tofublokken 2 minuten in kokend water leggen. Vervolgens de tofu in grove stukken snijden, de overige ingrediënten toevoegen en alles heel goed mixen met een staafmixer of nog beter, met een blender, zodat je een smeuïge crème bekomt. PS: Heb je de crème toch liever wat zoeter, voeg dan nog 1 à 2 eetlepels xylitol of erythritol toe (lees meer in deze blog over deze zoetmiddelen).
Haal de koek uit de vorm, verwijder het bakpapier en snijdt de koek met een lang mes overlangs in 2 helften.
Opbouw van de “tiramisu”:
Doe 1/3 van de tofucrème in de schaal.
Leg er een koekhelft bovenop
Besprenkel met amaretto (hoeveelheid naar eigen smaak, er mag best wat op als je de amaretto wilt proeven)
Overgiet met 1 tasje koffie (of granenkoffie)
Herhaal stappen 1-4
Doe de resterende tofucrème erbovenop en strijk mooi glad met een lang mes
Versiering: knip sterretjes uit papier, leg die op de crème en bestrooi dan met cacaopoeder (gebruik hiervoor een zeefje). Haal dan de papieren sterretjes voorzichtig weg.
Best een nacht laten rusten
Ben benieuwd hoe dit lukt bij jou, laat me zeker weten wat je ervan vindt.
TIP 2 : vervang de gewone bloem door een glutenvrije mix en je hebt een dessert dat vrij is van zuivel, ei en gluten.
TIP 3 : er gaat behoorlijk wat ahornsiroop in, en ahornsiroop geeft ook een specifiek aroma mee aan dit dessert. Een budget vriendelijkere optie is rijststroop gebruiken in plaats van ahornsiroop. Omdat rijststroop wat minder zoet is dan ahornsiroop zul je dan wel wat meer ervan moeten gebruiken.