20 tips voor 2020
Ik geef je hier een lijst met 20 tips, maar eerst en vooral nog mijn beste wensen voor dit nieuwe jaar. Ik wens je alle goeds toe, en bovenal uiteraard een goede gezondheid (want daarzonder is al het andere niet mogelijk). Maak niet te veel goede voornemens, maar breng wel kleine veranderingen aan in je dagelijkse gewoonten. Onderstaande lijst kan je daarbij inspireren.
De tips staan niet in een bepaalde volgorde van belangrijkheid, maar ze staan gewoon in de volgorde zoals ze spontaan bij me naar boven kwamen tijdens het schrijven.
#1 Eet trager en kauw goed. Vertering begint niet in de darmen, ook niet in de maag, maar in je mond.
#2 Eet enkel als je honger hebt. En ja, dat wil misschien dan ook wel zeggen dat je niet altijd als gezin op hetzelfde moment eet. Maar het is o zo belangrijk dat je eet uit buikhonger, en niet uit gewoonte of louter uit gezelligheid.
#3 Eet meer groenten. Mijn tip bij deze tip: eet al groenten bij het ontbijt & maak meer soep (ook altijd goed om restjes uit de frigo op te gebruiken. Zo maakte ik onlangs een heerlijk fluwelig soepje met 1 ui, 1 preiwit, 300g wortel, 300g pastinaak, 1el geraspte gember, 1L bouillon)
#4 Eet vaker vis. Er is meer dan zalm en kabeljauw. Varieer en experimenteer want ook voor vis zijn er ‘seizoenen’ . Tip.
#5 Gebruik meer kruiden. Zowel de gedroogde als de verse kruiden. Vrijwel alle kruiden hebben een ondersteunend effect op de spijsvertering.
#6 Maak elke week 1 nieuw gerecht. We hebben allemaal wel veel kookboeken maar we gebruiken ze te weinig. Ook handig: kalenders met elke dag een gerecht. Bij gebrek aan inspiratie of geen tijd om in kookboeken te snuisteren: gewoon eten wat de pot schaft op die dag volgens de kalender. Of nog handiger: probeer eens zo’n thuisgeleverde maaltijdbox uit.
#7 Volg eens een kookworkshop om nieuwe inspiratie op te doen. Bijvoorbeeld in mijn eigen keuken. Nieuwe kookworkshops staan in de agenda op 6 maart, 27 maart en 3 april.
#8 Varieer met oliën. Olijfolie is een goede olie voor zowel warm als koud gebruik. Maar gebruik ook eens koolzaadolie, hennepzaadolie of camelina-olie in je dressing of gewoon als ‘supplement omega-3’ over je gerechten.
#9 Hou je strikt aan de seizoenen. Geen bloemkool, courgetten, paprika’s en tomaten in de winter dus. Klinkt beperkend misschien, maar juist door seizoensgebonden te eten, eet je sowieso gevarieerder als je het over het jaar bekijkt. Een goede kalender van seizoensgroenten vind je hier.
#10 Eet niets meer na 20u. ’s Avonds dient je lichaam tot rust te komen, en is het natuurlijke proces van je lichaam erop ingesteld om in de nacht te verwerken wat er tijdens de dag ‘gegeten’ werd (zowel lichamelijk als mentaal) en uit te scheiden wat niet meer nodig is. Te veel te laat eten kan dit bioritme verstoren.
#11 Bevrijd jezelf van de suikerverslaving. Suiker is nog verslavender zijn dan tabak of alcohol, maar heel onze maatschappij zit er vol van. Dit wil niet zeggen dat je suikervrij moet leven. Op verjaardagen eet ik ook taart en cake, maar dit is niet alle weken. Lukt het tijdens de dag goed om van het zoet af te blijven maar duik je ’s avonds de snoepkast in? Dan is het hoog tijd om je voedingspatroon eens onder de loep te nemen. Hoe je je ’s avonds voelt, wordt in sterke mate bepaald door wat je gegeten hebt in het eerste deel van de dag. Graag laat ik je de 12 EetWijzers principes ontdekken op een lezing met veel ruimte voor vragen op 28 januari. Meer info & tickets vind je hier.
#12 Gebruik eens wat vaker peulvruchten. Wij zijn het helemaal kwijt, koken met peulvruchten. Nochtans zijn er heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van peulvruchten en zijn ze bovendien spotgoedkoop.
#13 Ga op zoek naar echt goed vlees (als je een type bent dat vlees nodig heeft). Het hoeft daarom nog niet bio te zijn, maar zorg dat vlees niet de halve wereld heeft rondgevlogen. Tip.
#14 Geef de voorkeur aan lokale voedingsproducten. Tropische producten kunnen smaken van tijd van tijd, maar laat ze geen hoofdrol spelen in je voedingspatroon.
#15 Tel geen calorieën en ga niet diëten. Wat je eet is belangrijker dan hoeveel je eet. En in plaats van te diëten met kortstondig resultaat is het beter om een eetpatroon te vinden dat goed verteert voor jou, dat zorgt voor langdurige verzadiging en een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel. En dan volgt het gewenste gewichtsverlies als vanzelf. EetWijzers groepstrajecten en dagworkshops wijzen je de weg. Lees hier wat anderen ervan vonden.
#16 Wees wat kritischer over wat je op je huid smeert. Het merendeel van huidverzorging geraakt in ons bloed en alzo in elke cel van ons lichaam. Vooral in de winter is mijn huid droger. Momenteel gebruik ik de dagcrème van Skalaris Health. Een crème die je zou kunnen eten, met interessante plantenextracten en zeoliet, een mineraal met ontgiftende werking. Wil je deze crème eens uitproberen? Je krijgt 20% korting op je bestelling met de code ‘eetwijzer’ (zelf heb ik echter geen enkel financieel belang hierbij, louter uit sympathie voor dit bedrijf heb ik gevraagd of ik aan mijn volgers een korting kan aanbieden).
#17 Drink meer thee dan koffie. Niets mis met koffie, zeker niet als je het houdt bij 1 à 2 koppen per dag, maar thee van specifieke kruiden heeft zoveel weldaden. De EetWijzers kruideninfusie nr. 2 wordt met succes gebruikt door mijn klanten om van maagzuurremmers af te geraken in combinatie met voedingsadvies. Mail me voor meer info (christine@eetwijzers.be).
#18 Eet niet heel de dag door. Eet maaltijden en geen tussendoortjes.
#19 Luister naar je buikgevoel. Ik kom regelmatig vrouwen tegen die me vertellen ‘als ik eet volgens Pascale Naessens dan heb ik toch nog het gevoel dat ik ‘iets’ mis’. Niet iedereen is gebaat bij een koolhydraatarm voedingspatroon. Of het omgekeerde: mensen die voelen dat ze vlees nodig hebben maar het niet meer durven eten gezien we zo overspoeld worden door berichten die het eten van dierlijke producten veroordelen om ethische en milieu-overwegingen. Er zijn hier onder ons echt wel mensen (zowel mannen als vrouwen) die vlees en dierlijk vet effectief nodig hebben om fit te zijn. Inzicht krijgen in je persoonlijke verteringsvoorkeur kan daarbij heel verhelderend zijn. Je leert er meer over op de EetWijzers (dag)workshops.
#20 Maak van slapen je prioriteit. Ja, je leest het goed. Rust en ontspanning is nog belangrijker dan goed eten. Zelfs de beste voeding kan de gevolgen van slaaptekort niet opvangen. Echter, is het wel zo dat een verkeerd voedingspatroon de slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden waardoor je dus in een viscieuze cirkel belandt. Kleine veranderingen in je gewoontes kunnen echter al snel een groot effect hebben.
Nu is mijn vraag aan jou: welke van bovenstaande tips spreekt je het meest aan en met welke wil jij meteen aan de slag gaan?
Tot slot nog even dit: om je verder te inspireren en je te laten kennismaken met de EetWijzers visie geef ik weldra 2 lezingen waarbij ik telkens een hardnekkige voedingsmythe doorprik. Maar dat is nog niet alles: de lezing wordt gevolgd door een klankrelaxatie door Carmen Van Pul (Walk in Balance). Als klankrelaxatie je onbekend is, dan is dit een ideale introductie en meteen ook een heel fijne manier om op zondagavond de week af te sluiten en met opgeladen batterijen de week te starten. Klik op de data om alvast je plek te reserveren (elke sessie is afzonderlijk te volgen): zondag 16 februari, zondag 8 maart.