Onbekend is onbemind: hoe rode biet lekker klaar maken?

Ik weet dat de meeste onder ons weinig moeten hebben van rode biet. Je merkt het ook in de supermarkt: verse rode biet vind je er gewoon niet (eventueel wel gekookte rode biet in vacuum getrokken zakjes).

En dat zegt genoeg: we kopen het niet, we maken het niet klaar, we kennen het dus niet en dan zeggen we al gauw dat we het niet lusten.

Maar onbekend is echt wel onbemind, en op één van mijn kookworkshops heb ik een deelneemster die op voorhand mij meedeelde dat ze gruwde van rode biet toch een rode biet salade laten eten en ze vond het oprecht lekker.

Dus hierbij het recept voor een all-round salade met rode biet.

  • 3-4 rode bieten schillen en in schijven van 1 cm snijden

  • de schijven vervolgens in blokjes van ongeveer 1 op 1 cm snijden (hiervoor gebruik ik een “nicer dicer”, zo’n super handig snij-ding dat in een mum van tijd een hoeveelheid groenten in gelijke blokjes snijdt)

  • de blokjes 10 minuten laten koken in gezouten water

  • ondertussen de dressing maken met

    • 3 eetlepels olie (koolzaad, hennepzaad, olijfolie, of een mengeling hiervan… maar probeer ook eens walnootolie)

    • 2 eetlepels rode wijn azijn (ik gebruik deze)

    • een geperst teentje knoflook

    • wat gedroogde tijm

    • kruidenzout

  • wanneer de rode biet blokjes gekookt zijn: afgieten en laten afkoelen in het vergiet

  • ondertussen nog wat walnoten fijnhakken evenals wat peterselie

  • rode biet, dressing, gehakte walnoten en peterselie goed onder elkaar mengen, afdekken en vervolgens de smaken goed laten trekken

  • optioneel: heb je nog een open zakje zuurkool in de frigo liggen, dan kan er een handvol goed uitgeperste zuurkool ook fijngehakt bij, of fijngesneden augurkjes passen er ook wel bij

De zoetige smaak van de rode biet harmonieert heel goed met wat zuur.

Waarom noem ik dat een 'all-round’ salade?

  • je kan het eten als maaltijd op zich, eventueel nog aangerijkt met feta of kikkererwten erbij

  • je kan het eten op elk moment van de dag, zelfs bij het ontbijt

  • je kan het als groenten garnituur serveren bij een warme maaltijd

  • je kan het serveren als hapje vooraf

En wat is er nu zo bijzonder aan de rode biet?

  • magnesium, kalium, ijzer, vitamines A, B, C, foliumzuur… het zit er allemaal in, en nog veel meer

  • ondersteunt de ontgiftende werking van de lever

  • goed voor hart-en vaten (bloeddrukverlagend)

  • werkt laxerend op de darmen

  • ontstekingsremmend

  • bevat krachtige antioxidanten

  • is een vaste waarde in vele anti-kanker diëten

    Kortom, rode biet is wat mij betreft de naam superfood waardig, en bovendien heel goedkoop en van eigen bodem.

Vorige
Vorige

Hoe hou je het koel op hete dagen?

Volgende
Volgende

Mag je nu wel koolhydraten en eiwitten combineren?