Waarom je leven nooit in balans kan zijn

Ik kwam onlangs in een Facebook groep een bericht tegen dat erg veel ‘leuk’ gevonden werd en waar ik op op mijn tong heb moeten bijten om niet te reageren.

Ik ben iemand die nogal heel erg haar eigen weg gaat, dikwijls tegen de stroom in zwem en haar eigen mening heeft. Ik durf hiervoor uit te komen (anders had ik EetWijzers nooit opgericht) maar liefst doe ik dat op mijn eigen FB pagina of in mijn blog en niet zomaar op social media, waar je in een reactie van een paar regels niet altijd de juiste nuance kunt leggen.

Waar ging dat bericht over? De quote ging ongeveer als volgt: De ene dag doe ik yoga en eet ik sla, de andere dag eet ik chips en lig ik op de bank. Dat is balans.

Uiteraard is dit in de eerste plaats grappig bedoeld, maar hier valt toch heel wat over te zeggen.

Ten eerste, we gebruiken graag het woord ‘balans’. Kinderen zitten graag op de wip, maar als volwassenen zijn we allemaal op zoek naar een leven in balans en een lichaam in balans. Voor mij was het een grote eye-opener, die meteen meer rust bracht, te beseffen dat je leven nooit in balans is, en ook nooit kan zijn. Er is altijd beweging in je leven: hoogtepunten wisselen zich af met dieptepunten, geluk ken je pas als je ook verdriet ervaren hebt, harmonie wordt al eens door onenigheid verstoord, rust wisselt af met activiteit, kortom: yin en yang wisselen elkaar af.

“De enige constante is dat het leven constant in verandering is” , dat wisten de Griekse filosofen al en daar geloof ik meer in. Balans is voor mij het statische en stilstaand punt waarop de wip perfect horizontaal staat, of het punt waar een ouderwetse weegschaal (‘a balance’ in het Engels) perfect gelijk komt als er in elke schaal net even veel gewicht ligt. Het is een punt waar je moeilijk lang kan blijven. Het minste dat er gebeurt zal de wip weer in beweging brengen.

En zo gaat dat inwendig in je lichaam ook. Ons lichaam doet niet anders dan bijsturen en regelen. Nooit is er een stilstaand punt van balans. En ja, uiteraard is het wel veel comfortabeler als de wip-bewegingen klein zijn, als je meer in je centrum zit. En als je de voeding eet waar je lichaam voor gemaakt is, dan kom je gemakkelijker in ‘je element’, of in je centrum of hoe je het ook noemen wil.

Ten tweede, viel ik ook over het woord ‘sla’. Waarom blijven we toch met z'n allen een bord sla gelijkstellen met ‘gezond’? Onze grootouders leefden ook niet op sla, waarom zouden wij dat dan moeten doen? Hoeveel vrouwen bestellen bij een lunch onder vriendinnen niet een slaatje, terwijl ze meer zin hebben in iets anders?

Voor alle duidelijkheid: ik eet heel graag een frisse, knapperige groene salade, waarbij de vinaigrette en goede kruiding niet mag ontbreken. Maar dit is een aanvulling bij mijn maaltijd, niet de hoofdmaaltijd op zich.

Er zijn maar weinigen die echt kunnen floreren op rauwkost. Om te beginnen moet je al een ijzersterk spijsverteringsstelsel hebben en darmen in topconditie. Alle manieren die we kennen om voeding klaar te maken zijn een vorm van ‘voorverteren’. Ja, je verliest wat aan vitaminen door het verwarmen, maar wat er nog in zit, is wel beter opneembaar. En daar draait het om: niet wat je eet is belangrijk, maar wel wat je kan verteren.

Ik zou zo graag zo veel mogelijk vrouwen willen inspireren, want ik heb echt te doen met al die vrouwen die in september weer zijn gaan diëten en terug meer sla op het menu gaan zetten om na een bepaalde tijd er weer de brui aan te geven, met het gevoel dat ze mislukken, met het gevoel dat ze geen wilskracht genoeg hebben, met het gevoel dat hun lichaam niet is wat het zou moeten zijn…. met wat weet ik nog allemaal van negatieve gevoelens.

En dat vind ik zo jammer. Want het kan anders. Door beter en soms zelfs meer (!) te eten. Zodat je inwendig een comfortabel en rustig gevoel ervaart. Zodat je niet de hele dag door aan eten denkt. Zodat je niet de hele dag door loopt te snacken. En dan volgt gewichtsverlies als vanzelf.

Garanties kan ik je niet geven, maar 90% van de vrouwen die ik begeleid verliest 2kg per maand, dat is een kledingmaat na 2-3 maanden. Klinkt niet spectaculair misschien, maar dit gewichtsverlies bereiken ze zonder te diëten en dit gewichtsverlies is blijvend. En zonder smoothies of shakes. Gewoon door ‘gewoon’ te eten.

Deze week start een nieuwe EetWijzers workshop reeks (volzet) met 4 deelnemers (ik hou bewust de groepen klein om tijdens het traject ook heel gepersonaliseerd feedback te kunnen geven).

Een nieuwe reeks staat ingepland en start op zondagochtend 6 oktober (vervolgdata zijn 20 oktober, 3 november en 17 november). Hier zijn nog 2 plaatsjes vrij.

Een laatste reeks voor dit jaar start op dinsdagavond 5 november.

Meer info en link om in te schrijven vind je hier.

En ook nog even vermelden dat ik op zondag 15 september om 13u een lezing geef op het Inspiratiefestival te Lier (ook hier is deelname gratis, graag even een mailtje sturen als je komt naar christine@eetwijzers.be). Locatie: Farm of Inspiration, Beekstraat 81, Lier.

Vorige
Vorige

De waarheid over soja

Volgende
Volgende

Waar gin goed voor is