De waarheid over soja
Ik sprak onlangs met een startende ondernemer die vegetarische kant-en-klaar maaltijden op de markt wou brengen voor restaurants die te weinig inspiratie hebben om zelf de vegetarische maaltijden te bereiden.
Het ging om ‘vegetarisch stoofvlees’ en een groentelasagne.
Leuk idee toch, zou je denken. Maar helaas ben ik hier minder enthousiast over. De groentelasagne, daar is niets mis mee (ook al zou ik liever hebben dat de kok van het restaurant waar ik ga eten dit zelf maakt in plaats van kant-en-klaar aankoopt). Maar een vegetarische versie van stoofvlees maken… met een product dat gemaakt wordt van soja, en dat na koken een zachte textuur krijgt en gelijkt op stoofvlees…
Ik raad je aan om op te passen met ‘soja producten’ in alle mogelijke vormen.
Waarom?
Laten we eens teruggaan naar de Aziatische landen waar soja traditioneel gegeten wordt. Soja is daar geen basisvoedsel, maar wordt wel als aanvulling gegeten en steeds in gefermenteerde vorm.
Rauwe soja is niet alleen moeilijk verteerbaar maar bevat ook stoffen die via hun invloed op de schildklier de vertering kunnen bemoeilijken waardoor klachten als vermoeidheid en constipatie kunnen optreden. Ook mineralen worden moeilijker opneembaar doordat soja “anti-nutriënten” bevat die zich binden aan belangrijke mineralen (zoals magnesium, ijzer..).
Het goede nieuws is dat tijdens het fermentatieproces die anti-nutriënten afgebroken worden en dat de proteïnen die aanwezig zijn in de soja boon deels worden afgebroken (oftewel ‘voorverteerd’) zodat deze gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.
Wat zijn gefermenteerde soja producten? Sojasaus, miso en tempeh.
Dus niet de sojaboter, de sojarooms, de sojadranken, de sojaburgers, de sojaworsten en ja, het soja-stoofvlees van deze enthousiaste ondernemer valt ook in dit rijtje.
Onthoud dat soja een proteïnebron is die je gerust af en toe kan eten, maar beperk je tot de gefermenteerde producten (miso, sojasaus en tempeh) en laat de soja-producten die jouw grootouders nooit gekend hebben in de rekken staan. (Bijkomend, soja wordt best geteeld in warme klimaten zoals in Zuid-Amerika en de stijgende vraag naar soja is mede oorzaak voor de massale vernietiging van tropische wouden.)
Voor alle liefhebbers van soja-dranken: mag je dan nooit meer soja-dranken drinken? Uiteraard wel, maar maak er niet je basisvoedsel van (en al zeker niet als je al problemen hebt met je darmen en je vertering en/of een trage schildklier hebt).
Je gezondheid wordt bepaald door wat je dag in, dag uit in hoofdzaak eet, niet door wat je af en toe eet.
Mijn missie met EetWijzers is om terug naar de basis te gaan, terug naar authentieke recepten en traditioneel bereide voeding. En ja, dat is ook mogelijk anno 2019 als je een drukbezet leven hebt. Als moeder van 3 jonge kinderen vliegen mijn dagen ook voorbij, maar toch kies ik er heel bewust voor om simpel maar goed te koken. En jij kan dat ook.
Geïnspireerd om meer te weten over de EetWijzers visie?
Ik geef op dinsdagavond 3 september om 20u30 een infosessie in het WoW huis (Driemastenbaan 37, Wommelgem). Deelname is gratis maar wel graag even je aanwezigheid bevestigen hier.
Op zondag 15 september om 13u geef ik een lezing op het Inspiratiefestival op de Farm of Inspiration (Beekstraat 81, Lier). Ook hier kan je gratis naar toe, wel graag even je deelname melden via christine@eetwijzers.be