[Recept] 2x alternatief voor Nutella

Chocolade… ik ben er heel lang zot van geweest, net zoals mijn grootmoeder, die ook altijd chocolade in huis had.

Er waren keren dat ik stapels boterhammen met Nutella als 20-jarige op mijn studentenkot gegeten heb, of dat ik zin had in een blokje en een hele reep op at, of dat een doos pralines wel heel snel op was … (ken je dat?)

maar dat is al heel lang geleden.

Sinds een 10-tal jaar bekomt chocolade me niet meer.

Het slaat me echt uit mijn lood, ik voel me vrijwel meteen wat opgejaagd na het eten van iets met echte chocolade en ik voel bij een teveel aan chocola vrijwel onmiddellijk mijn lever liggen.

En bijkomend: binnen de 24u heb ik een puistje in mijn gezicht, dat dan bijna een week nodig heeft om weer helemaal weg te trekken. Dus nee, chocolade hoeft voor mij niet meer. Cacaopoeder gaat nog net (als ik er niet te veel van eet) maar voor pure chocola pas ik. Het zit ‘m dus vooral in de cacaoboter. Op zich vreemd, want ik eet rijkelijk wat gewone boter en oliën betreft, zonder dat me dat last geeft.

Bij ons dus geen pot Nutella op de ontbijttafel, maar zo heel af en toe maak ik zelf wel eens een Nutella-look-alike chocopasta, en doordat onderstaande recepten niet enkel zoet zijn, maar ook veel eiwitten, vezels en goede vetten bevatten, is dit best voedzaam.

Dus hierbij 2 recepten, eentje op basis van kikkererwten en eentje op basis van hennepzaad. Ook niet voor elke dag, maar voor af en toe kan dit best. Zonder schuldgevoel. Gewoon genieten.

Chocopasta met kikkererwten

  • 1 blik kikkererwten (goed uitgelekt)

  • 25g boter

  • 35g pure chocolade

  • 50g hazelnootpasta (ook wel hazelnootboter genoemd, een must om de chocopasta een ‘nutella’ smaak te geven)

  • 30g walnootolie (bron van omega-3 vetzuren)

  • 75g zoetmiddel (bv rijststroop, honing..)*

  • snufje kaneel

  • snufje zout (altijd zout gebruiken in zoete recepten !)

Werkwijze:

Boter smelten met chocolade op heel zacht vuur.

Kikkererwten pureren in keukenmixer.

Alle andere ingrediënten toevoegen en heel lang mixen tot een fijne pasta verkregen wordt

Chocopasta met hennepzaad

  • 100g hennepzaad

  • 50g (haver)melk

  • 50g boter

  • 50g hazelnootpasta (ook wel hazelnootboter genoemd, een must om de chocopasta een ‘nutella’ smaak te geven)

  • 10g cacaopoeder

  • 20g walnootolie (bron van omega-3 vetzuren)

  • 85g zoetmiddel (bv rijststroop, honing..)*

  • snufje zout

Werkwijze:    

Hennepzaad met melk goed mixen in een keukenmixer.

Alle andere ingrediënten toevoegen en heel lang mixen tot een fijne pasta verkregen wordt.

* In plaats van een stroop kan je ook werken met suiker in kristalvorm zoals ongeraffineerde rietsuiker en kokosbloesemsuiker of maak er meteen een suikervrije versie van door xylitol of erythritol te gebruiken. In geval je een zoetmiddel in kristalvorm gebruikt, dan wel best dit eerst laten oplossen in het warme boter/chocolade mengsel (recept 1) of in verwarmde melk (recept 2).

Vorige
Vorige

Gelatine versus agar-agar

Volgende
Volgende

[Recept] Een gerecht hoeft niet 'instagrammable' te zijn