[Recept] Een gerecht hoeft niet 'instagrammable' te zijn
Ik las een tijd geleden een interview met Jeroen Meus waarin hij zei: “Ik pleit voor echt gekookt eten, dat misschien totaal niet instagrammable is, maar wel smaakt en met tijd en zorg en kunde is bereid. Dat wil ik bewaren en beschermen. Noem me gerust de beschermer van het gewone.”
Voor mij is dit de nagel op de kop en helemaal waar ik met EetWijzers voor sta, echt gekookt eten, dat niet altijd ‘instagrammable’ is of hoeft te zijn.
Ik moest aan zijn uitspraak denken toen ik deze week een stoofpot maakte met lamsvlees, linzen en kikkererwten en warm gekruid met kaneel en kurkuma.
Ik hou van dit soort gerechten, ik hou van de smaakcombinaties en van de textuur, maar bovenal hou ik van het zalig, comfortabel en verzadigend buikgevoel dat ik er door krijg. Zo’n gerechten verteren goed, geven langdurige energie en zorgen voor een ‘tweede maaltijd-effect’ door de linzen en kikkererwten (jawel, je moet niet enkel eten voor jezelf, maar ook voor je goede darmbacteriën te onderhouden en de vezels in peulvruchten zijn daar uitermate geschikt voor).
Nog een pluspunt van dergelijke gerechten: ze smaken de dag erna nog evenzeer lekker en je kan ze in porties invriezen.
Voor dit gerecht had ik zondag mijn grootste kookpot uitgehaald, 2 porties in de diepvries gestoken, en lekker gegeten op maandag en dinsdag.
Hieronder het recept (de hoeveelheid kan je gemakkelijk halveren):
de dag ervoor: 250g groene linzen in de week zetten (of als het vergeten bent, geen nood, zet ze dan gewoon een uurtje in de week)
4-5 uien fijnsnijden (of nog beter: fijnmixen tot pulp) en een 5-tal minuten aanstoven in een royale hoeveelheid ghee of boter/olijfolie
1.250 kg lamsvlees in kleine blokjes (lamsschouder of lamsneden zonder been) en even mee aanstoven samen met de ajuin
4-5 kl kaneel, 2 kl kurkuma toevoegen, goed omroeren en even laten meestoven, niet te zuinig met de kruiden zijn, het mogen volle koffielepels zijn (er mogen ook nog 2 kl paprikapoeder bij maar dat had ik niet in huis) - optioneel voor de liefhebbers: enkele draadjes saffraan passen er ook bij
1L tomatenpassata (of tomatenblokjes in blik) toevoegen
1L kippenbouillon toevoegen
4 wortels in gelijke blokjes gesneden en 4 stelen selder in evengrote blokjes gesneden (Tip: ik gebruik hiervoor een NicerDicer)
als het geheel aan de kook is, het vuur lager zetten en een 1 uur laten sudderen
daarna de geweekte linzen toevoegen (zonder het weekwater)
1 of 2 blikken uitgelekte kikkererwten (of een portie zelf gekookte kikkererwten uit de diepvries)
een handvol fijngehakte platte peterselie en een handvol fijngehakte koriander toevoegen
nog 30-40 minuten laten sudderen
naar smaak serveren met wat fijngehakte peterselie, koriander en enkele druppels citroensap
lekker met rijst en een groene gestoofde groente zoals spinazie of paksoi (en zelf serveer ik er ook graag een dot zure room of volle yoghurt bij)
Wil je meer te weten komen over wat je kan doen om een goede vertering te hebben zonder chronische constipatie of een opgeblazen buik elke dag? Wil je wijzer leren eten en niet meer afgeleid zijn door alles wat je hoort en leest over voeding? Wil je ontdekken welk jouw eigen verteringsvoorkeur is?
Schrijf je dan in voor het EetWijzers traject.