Dé manier om paprika's te eten (+ recept)

Het valt me op dat veel mensen me vertellen dat ze paprika’s niet eten omdat ze er last van hebben. Ze voelen dat ze paprika’s niet goed verteren.

Nu moet ik zeggen dat paprika’s zeker niet mijn lievelingsgroenten zijn, maar ik weet ondertussen wat je moet doen om ze niet alleen lekkerder en beter verteerbaar te maken.

Alleereerst wil ik aangeven dat ikzelf paprika’s niet het hele jaar door eet, maar enkel in de maanden juli tot oktober.

De aanzet hiertoe is er gekomen toen ik enkele jaren geleden mij aansloot bij een zelfoogsttuin. Daar werd het me duidelijk dat in ons klimaat (en zonder verwarmde serres) paprika’s pas te oogsten zijn vanaf half augustus.

Paprika’s zijn dus bij uitstek (na)zomergroenten.

Als je gaat lezen in kookboeken van vroeger, dan zal je merken dat paprika’s (net zoals tomaten trouwens) altijd ONTVELD worden. Het is immers net in de buitenste laag dat de moederplant heel wat stoffen steekt om de vrucht te beschermen en beter bewaarbaar te maken. En het zijn net deze stoffen die voor verteringsproblemen kunnen zorgen. De pel verwijderen is een hele simpele manier om deze ongewenste stoffen te verminderen in je voeding.

In zuiderse landen waar nog echt gekookt wordt, gebeurt dit ook nog zo. Een jaar geleden bestelde ik gerechten uit de authentieke Marokkaanse keuken van Fatima’s kookatelier ter gelegenheid van een verjaardagsfeest en ik weet nog goed hoe Fatima me bij het afhalen van de gerechten even tegen hield om mij op fluisterstem te vertellen dat die paprika’s klaargemaakt zijn volgens de regels van de kunst: gegrild in de oven en ontveld.

En sindsdien doe ik dat ook steeds zo.

Zowel bij het maken van paprikasoep als bij het maken van ratatouille, ik beleg eerst een ovenrooster met halve paprika’s. Deze gaan vervolgens 12min onder de hete grill, waarna ze nog een 5-tal minuutjes met de grill uit in de oven mogen blijven. Even laten afkoelen, en dan kan je het volledig zwart geblakerd vel er zo aftrekken. Dat is het geheim om paprika’s lekkerder en beter verteerbaar te maken. (Tip: leg onder de ovenrooster een bakplaat met bakpapier belegd, want er drupt wel wat sap uit de paprika’s.)

Je steekt de grill niet aan om 1 paprika te ontvellen, je doet dat best met een hele rooster vol. Trouwens, overgoten met een beetje olie blijven die ontvelde paprika’s in een afgedekt kommetje nog enkele dagen goed in de frigo. (Tip: een broodje met kaas en hesp kan je ‘pimpen’ met enkele reepjes geroosterde rode paprika.)

Mijn absolute succesrecept is ratatouille. Het geheim van deze tongstrelende bereiding is het feit dat ik de tijd neem om elke groente apart eerst in een pan te garen en te kruiden. Ik smijt ze dus niet allemaal zomaar in een pot. En dat maakt een immens verschil. Voor mijn man is dit één van mijn ‘signatuur’ gerechten en ik deel graag met jou het recept hieronder.

Benodigdheden:

  • 2 flinke uien

  • 2 aubergines (of 3 als het kleintjes zijn)

  • 2 courgettes (of 3 als het kleintjes zijn)

  • 6 paprika’s (2 rode, 2 groene en 2 gele)

  • 1 blik tomatenblokjes van 800 g (Elvea) (geen hele tomaten in blik gebruiken, dit maakt de bereiding waterig), of 1 fles tomatenpassata, of 1.5 kg vleestomaten (coeur de boef is mijn favoriet)

  • 2 volle kl oregano

  • 2 volle kl rozemarijn

  • 2 volle kl gerookt paprikapoeder

  • peper en zout

  • veeeeel olijfolie (ik giet olie in mijn potten en pannen, ik tel niet hoeveel eetlepels dat zijn…)

Werkwijze:

  • Verwarm de grill voor.

  • Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Spoel af en leg op een ovenrooster met de bolle kant naar boven.

  • Zet 12min onder de grill. Open dan even de oven zodat wat stoom kan ontsnappen, schakel de oven uit en laat de paprika’s nog 5 minuutjes rusten in de hete oven.

  • Haal de paprika’s eruit, laat even afkoelen en verwijder het zwart geblakerde vel.

  • Versnij de uien in min of meer gelijke blokjes (ideaal hiervoor is een Nicer Dicer).

  • Stoof ze aan in een grote pot, voor minstens 10min op medium hoog vuur, ze mogen wat bruinen maar hou in het oog dat ze niet verbranden.

  • Versnij ondertussen de aubergines in blokjes, zoals de uien.

  • Verhit olie in een pan en gaar hierin de aubergines (1 aubergine per keer) op medium hoog vuur. Doe hier de kruiden op, 1 volle kl van oregano, rozemarijn en gerookt paprikapoeder per aubergine, evenals wat peper en zout. Als de aubergines gaar zijn, doe ze dan bij de pot met uien, en zet hiervan het vuur heel wat lager. Herhaal met de andere aubergine. (Tip: aubergines slorpen veel olie op, giet zeker olie bij als je merkt dat je pan echt wel droog is.)

    Doe hetzelfde met de courgettes, maar dan enkel gekruid met peper en zout.

  • Snij de gegrilde paprika’s in reepjes en voeg toe.

  • Voeg 1 blik tomatenblokjes of 1 fles tomatenpassata toe, kruid nog wat bij met peper en zout. Goed omroeren en laat nog een kwartiertje op laag vuur staan.

  • (in geval je verse tomaten gebruikt: eerst deze kort dompelen in kokend water om ze te kunnen ontvellen, snij ze vervolgens in stukken en verwijder daarbij de pitjes zoveel mogelijk)

Ratatouille is wat ik noem een ‘all-round’ gerecht en zo handig omdat het bij zoveel past: van een mooi stuk vis tot een entrecôte of een kippenbil, ratatouille kan je er overal bij serveren. Maar evenzeer lekker met verbrokkelde fetakaas of geitenkaas alsook met peulvruchten zoals linzen of kikkererwten (linzen altijd apart gaarkoken en toevoegen op het einde tesamen met de tomaten).

Je kan er rijst of pasta bij serveren, of - heel passend in de nazomer - polenta. Maar simpelweg met een knapperige baguette is dit ook heel lekker.

Ik zou zeggen: probeer het eens uit en laat je niet afschrikken door de vele stappen. Gewoon eraan beginnen en de week erop nog eens maken en dan nog eens. En als je merkt dat je een gerecht in de vingers hebt, dan draai je er echt je hand niet meer voor om.

Nog een pluspunt van ratatouille: het is lang houdbaar, en het smaakt zowel warm als afgekoeld.

——

Ik serveerde deze ratatouille ooit op de EetWijzers kookworkshop* in combinatie met polentakroketjes en gebakken zalm. Dit was een van de feedback die ik kreeg:

De workshop was top! Heerlijk gegeten en veel bijgeleerd. Het ‘signatuur’ recept heb ik vandaag al klaargemaakt, ik wou die heerlijke smaak terug beleven. De workshop is zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb genoten van een meer dan geslaagde dag. En... de kennis die Christine deelt is goud waard. Dankjewel Christine”

*EetWijzers kookworkshops organiseren doe ik voorlopig niet meer (dit komt nog wel weer terug in de toekomst).

Als je meer wil te weten komen over mijn (niet-alledaagse) visie op voeding, schrijf je dan hier in voor het eerstkomende webinar.

Volgende
Volgende

Rabarber (+ recept)