Over de onzin van glutenvrije producten

De titel doet misschien wat wenkbrauwen fronsen en dat is ook net wat ik wil bekomen, want in een tijd dat ‘glutenvrij’ eten heel gekend en ook heel toegankelijk is geworden, wil ik toch even een kanttekening maken bij het volgende:

Als je om medische redenen of uit vrije beweging geen gluten meer kan of wil eten, dan is het vervangen van alle courante gluten-bevattende producten door gluten-vrije varianten niet aan te raden.

Stel,

je eet geen gewoon brood meer, maar glutenvrij brood

je eet geen gewone crackers meer, maar glutenvrije crackers

je eet geen gewone koekjes meer, maar glutenvrije koekjes

en je denkt heel waarschijnlijk dat je daarmee de beste keuze maakt voor je lichaam, je darmen en je gezondheid.

Helaas moet ik je teleurstellen.

Bekijk eens even de verpakking van de glutenvrije broden, crackers en koekjes.

Deze producten bestaan in hoofdzaak uit

  • zetmeel (een sterk bewerkt ingrediënt)

  • verdikkingsmiddelen (om het vocht te binden)

  • vulstoffen (om voldoende ‘bulk’ massa te creëren)

  • bewaarmiddelen (om te zorgen voor een houdbaarheid die logistiek gezien wenselijk is in het traject tussen voedingsbedrijf - groothandel - jouw keukenkast)

Eigenlijk is dat ‘knutsel’ eten, zoals ik dat graag benoem, eten dat voortgekomen is uit de hoofden van creatieve voedingswetenschappers die er inderdaad in geslaagd zijn om een glutenvrij brood, cracker of koekje te maken met vergelijkbare eigenschappen als de klassieke producten.

Maar is dit nu het soort eten waar je lichaam blij van wordt? Naar mijn gevoel niet. En ik ben hierin niet de enige, Jamie Oliver vertaalde het mooi in zijn stelling: “real food does not contain ingredients”. En mogelijk heb je zelf ook al ervaren dat je darmen er niet beter van worden, ook al zitten er geen gluten in.

Nu hoor ik je denken? Maar wat mag je dan nog wel eten?

Wel, het is heel simpel hoor: alle natuurlijke voedingsmiddelen die vrijwel onbewerkt van op het land op je bord belanden en die van nature geen gluten bevatten zoals alle groenten, alle bonen en peulvruchten, alle noten en zaden, alle fruitsoorten, alle vlees, vis en zuivelproducten, granen zoals gierst, quinoa, boekweit, maïs en rijst en alle bereidingen daarmee. Wat een keuze!

En ja, brood is misschien wel een moeilijke, dat geef ik toe, maar ook als je geen probleem met gluten hebt is het aangewezen om brood als een ‘aanvulling’ op je maaltijden te beschouwen en niet als een hoofdbestanddeel te zien. Zo heb ik graag eens een goed brood, maar ik eet dat niet elke dag en dat raad ik alzo ook al mijn klanten aan.

En wat met crackers en koekjes? Dit is ‘fun-food’, geen basisvoeding dus, beperken tot occasionele gelegenheden dus, en dit geldt trouwens ook voor wat betreft de ‘klassieke’ crackers en koekjes op basis van tarwe of spelt (jawel, spelt bevat ook gluten. spelt heeft inderdaad wel een streepje voor op tarwe, maar dat is een ander verhaal).

Om te onthouden:

Eet zo weinig mogelijk voedingsproducten die jouw grootouders niet kenden.

Denk niet in termen van ‘beperkingen’ maar zie de eindeloze mogelijkheden die er wel nog zijn.

Ga aan de slag in je keuken en experimenteer volop met nieuwe recepten.

Weet je niet goed hoe daar aan te beginnen? Ik help je graag op weg, in enkele sessies kunnen er ineens heel nieuwe wegen voor je open gaan. Contacteer me gerust via christine@eetwijzers.be

Of kom je licht eens opsteken op een eerstvolgende infosessie (check de agenda hier) en noteer alvast 29 maart in je agenda, dan geef ik opnieuw een kookworkshop.

PS ken jij mensen in je omgeving die ondanks dat ze glutenvrij eten toch nog sukkelen met buikklachten, stuur hen deze blog door. Sharing is caring !

Vorige
Vorige

Kokosvet is geen vergif (geen enkel vet trouwens)

Volgende
Volgende

Is een sjaal het enigste kledingstuk dat je nog past van 5 jaar geleden?