Kokosvet is geen vergif (geen enkel vet trouwens)
Vorige zomer verscheen er in de media een opmerkelijk bericht met als titel ‘Kokosvet is puur vergif'.
En onlangs las ik het boekje ‘Anders Eten’ dat je aan de kassa van de Bio-Planet gratis kunt meekrijgen en ook daarin staat een gelijkaardige boodschap te lezen. Ik citeer: “Kokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigde vetten. Die doen vooral je slechte cholesterol stijgen, geen goed nieuws voor je hart en bloedvaten.”” Wat een onzin toch! En ik vraag me dan meteen af: als je dit publiceert in een eigen uitgegeven boekje, zou je dan als winkeleigenaar niet je verantwoordelijkheid nemen en er voor zorgen dat alle kokosvet meteen uit de rekken wordt genomen?
Anno 2019 worden vetten nog steeds als boosdoeners gezien, en zeker als het gaat over verzadigde vetten. Alle vetten bestaan uit een mix van onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Hoe meer verzadigde vetzuren een vet bevat, hoe sneller het hard wordt bij dalende temperatuur. Ook olijfolie bevat verzadigde vetzuren, dit merk je als je olijfolie in de frigo zou zetten. Het is een feit dat kokosvet in hoofdzaak verzadigd vet bevat en daarom klasseren sommige auteurs, zelfs professoren, kokosvet als ‘puur vergif’.
Wat moet je nu met al die tegengestelde informatie, want evenzeer kan je artikels vinden waar kokosvet de hemel in wordt geprezen? Het maakt het voor jou als consument er echt niet gemakkelijker op. Het feit dat we overspoeld worden met informatie, zowel juist als foutief, heeft mee aan de grondslag gelegen dat ik EetWijzers heb opgericht in 2017.
Hoe zit het nu met kokosvet? Hier volgt de EetWijzers visie:
– Ja, kokosolie bevat in hoofdzaak verzadigd vet, dit is geen nieuws. Maar het is juist door dit soort vet dat kokosolie geschikt is om op hogere temperaturen te bakken, te braden en te wokken. Bovendien zijn verzadigde vetten belangrijk voor de ontwikkeling, groei én onderhoud van lichaamsstructuren; de helft van het vet in moedermelk bestaat nota bene uit verzadigd vet. Verzadigd vet is essentieel voor het voortbestaan van de mens.
– Als je stelt dat kokosolie niet gegeten mag worden omwille van de verzadigde vetten, dan moet je ook andere vetten die veel verzadigde vetzuren bevatten zoals echte boter en alle dierlijke vetten schrappen. Dit is echter niet nodig, het is wetenschappelijk aangetoond dat
er totaal geen verband is tussen verzadigde vetten, cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten (Rosch, 2008 en de Souza et al., 2015)
bij de bevolking op de Polynesische eilanden voor wie kokosvet en andere kokosproducten de basis vormen van hun voeding, hart-en vaatziekten nauwelijks voorkomen (Prior et al.,1981) en daar staat tegenover dat in landen met een hoge suikerconsumptie wel veel meer hart- en vaatziekten voorkomen dan in landen met een lage suikerconsumptie (Lustig, 2012).
Dus het wordt hoog tijd om onze relatie met vetten te veranderen want vetten zoals ze van nature voorkomen (en in normale porties gegeten!) hebben we nodig:
ze geven langdurige energie en verzadiging zodat je minder snel terug honger hebt,
ze stimuleren je lichaam om over te schakelen naar 'vetverbranding',
ze zijn nodig voor de opname van vetoplosbare vitamines,
ze zijn nodig in alle celstructuren en voor de aanmaak van vrijwel alle hormonen,
ze zijn essentieel voor goede hersenfuncties en een goedwerkend immuunsysteem,
last but not least, ze zorgen voor smaak op je bord.
Is kokosolie dan essentieel in je voedingspatroon?
Uiteraard niet, als je in België woont dan zijn stranden met palmbomen een verre droom. Kokosvet is dus geen product van hier, het is een ingevoerd en tropisch product (en vandaar energetisch gezien nogal ‘yin’). Jouw grootouders hebben allicht nooit kokosvet gegeten, het is dus absoluut geen must in je voedingspatroon, maar kan wel een aanvulling zijn. En voor veganisten is het een alternatief voor roomboter.
Blijf steeds kritisch bij alles wat je leest in de media, journalisten onderzoeken ook niet steeds al de informatie die ze van overal oppikken en gebruiken graag sensationele titels.
Voeding die puur en onbewerkt is, is nooit ‘slecht’ op zichzelf. Een voedingspatroon kan dat wel zijn.
Wil je weten waar het schort in jouw huidig voedingspatroon? Wil je beter eten maar weet je niet waar te beginnen?
Stuur me een mailtje op christine@eetwijzers.be als je persoonlijk begeleid wilt worden naar een gezonder eetpatroon of hou de agenda in het oog voor aankomende infosessies en (kook)workshops.